Psykologi myter

Funderingar / Permalink / 0
Vet ni vad som irriterar mig? Då falsk fakta sprids så pass mycket att folk i allmänhet tror på det. Det blir helt enkelt vardagsfakta. Ett av de mest irriterande exemplen är att människan endast använder 10% av hjärnan. Detta är något de flesta faktiskt tror på. Men om man börjar tänka på det, så inser man nog att det är ett löjligt påstående. 
 
 
 
På något vis har den myten spridits från en simpel idé att vi inte använder vår fulla potential. Att vi alltid kan göra mer. Det sägs också att det kan komma från tidiga experiment på hjärnan. Man upptäckte att om man skadade vissa delar av hjärnan var effekterna subtila. Det fick neurologer att undra vad dessa delar faktiskt ens gjorde, om något alls? Vad man kommit fram till är att vi faktiskt använder i princip hela vår hjärna (kanske därför vi har den...?) och att den är konstant aktiv. 
Några anledningar till varför myten är löjlig:
  • Om vi bara använder 10% av vår hjärna, så ska det tekniskt sett betyda att 90% inte används alls. Så varför finns det så många olika hjärnskador? Om man till exempel är i en olycka, och en viss del av hjärnan skadas, så ska det väl bara finnas en 10% chans att man skadas? Men så är ju inte fallet alls. 
  • Hjärnan tar bara upp 2% av kroppen vikt- men behöver ungefär 20% av vår energi. Hjärnan är i princip "dyr". Mycket energi och tid går åt för att se till att hjärnan blir vad den blir i vuxen ålder. Det vore, från ett evolutionsperspektiv, vara otroligt dumt att "släpa runt" på så mycket extra vävnad som behöver så mycket energi - för ingenting. 
  • Vi har PET scans och fMRI scans som kan visa hur hela hjärnan används konstant, även under enkla övningar. 
 
Sådant som psykologi studenter stör sig på...! 
Till top